copyright: johnbosensell@gmail.com -beeld/tekst onder voorwaarden te gebruiken-

woensdag 17 april 2019

Historie Lijnbaansgracht-Vijzelgracht


Vanaf de brug van de Weteringstraat richting Weteringschans was te zien, hoe de beroemde broodfabriek (MBF: NV Meel- en Broodfabrieken)) in 1966 werd gesloopt. De fabriek werd in 1856 gebouwd naar een idee van Dr.Samuel Sarphati, die bekend stond om zijn sociale- en medische zorg voor de (arme) Amsterdammers. Overigens gebruikte de MBF in die tijd al heteluchtovens om het brood te bakken! Het terrein bleef jarenlang braak liggen (tot 1978) en toen werd het terrein "opgevuld" met een kantorencomplex, winkelvoorzieningen en de onvermijdelijke appartementen en een nieuwe straat: Nieuwe Weteringstraat.


Nu, april 2019, is dit het uitzicht vanaf hetzelfde zichtpunt. Rechts is in een inham van de gevel-lijnen nog een stukje Vijzelgracht te zien, dat op de zwart-wit foto duidelijker is te zien. Het kantoren-complex is op de Vijzelgracht breder van aanzicht.


In dit kantoren-complex op de Vijzelgracht bevindt zich de Autoriteit Financiële Markten, rechts op de foto een aantal van de huizen, die zijn verzakt door de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten