copyright: johnbosensell@gmail.com -beeld/tekst onder voorwaarden te gebruiken-

dinsdag 23 april 2019

A-10 viaduct Bos en Lommerplein vroeger en nu

  

Het is interessant om de ontwikkeling van de stedelijke omgeving te volgen. Bij deze foto's geven de zwart-wit beelden de situatie weer in de zestiger jaren van de vorige eeuw. De kleurenbeelden presenteren de huidige situatie (april 2019). Wat bij deze foto's opvalt, is niet alleen het opvullen van de omgeving, maar ook de sloop en nieuwbouw van bv. een aantal woonblokken van de Hoofdweg tegenover het oorspronkelijke GAK-gebouw (ter rechterzijde, niet op de foto zichtbaar). Nog een beetje de sfeer van de Amsterdamse School, zoals de rest van de Hoofdweg richting Mercatorplein.


Bij deze foto's is vooral de toegenomen bebouwing en het verlies van uitzicht het meest opvallend. Op de zwart-wit foto is in de verte nog de oude Hemwegcentrale met zijn schoorstenen te zien. Ook is het niet meer mogelijk om op dezelfde lokatie een foto met een gelijkwaardig uitzicht te maken. De fotograaf zou het leven laten midden op de A-10. 

 
 

De Kolenkitkerk is nog steeds gezichtsbepalend voor de Kolenkitbuurt, ook al is de kerk "weggestopt". Het had niet veel gescheeld of de kerk was gesloopt ten behoeve van nog een stuk "bouwsel". Ook hier weer het beeld van verdichting, renovatie (woonblok rechts, het zgn. Borst-blok, ook bijna gesloopt!) en links, nog net zichtbaar, nieuwbouw na sloop van enkele zijstraten van de Bos en Lommerweg.

woensdag 17 april 2019

Historie Lijnbaansgracht-Vijzelgracht


Vanaf de brug van de Weteringstraat richting Weteringschans was te zien, hoe de beroemde broodfabriek (MBF: NV Meel- en Broodfabrieken)) in 1966 werd gesloopt. De fabriek werd in 1856 gebouwd naar een idee van Dr.Samuel Sarphati, die bekend stond om zijn sociale- en medische zorg voor de (arme) Amsterdammers. Overigens gebruikte de MBF in die tijd al heteluchtovens om het brood te bakken! Het terrein bleef jarenlang braak liggen (tot 1978) en toen werd het terrein "opgevuld" met een kantorencomplex, winkelvoorzieningen en de onvermijdelijke appartementen en een nieuwe straat: Nieuwe Weteringstraat.


Nu, april 2019, is dit het uitzicht vanaf hetzelfde zichtpunt. Rechts is in een inham van de gevel-lijnen nog een stukje Vijzelgracht te zien, dat op de zwart-wit foto duidelijker is te zien. Het kantoren-complex is op de Vijzelgracht breder van aanzicht.


In dit kantoren-complex op de Vijzelgracht bevindt zich de Autoriteit Financiële Markten, rechts op de foto een aantal van de huizen, die zijn verzakt door de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

zaterdag 13 april 2019

Eens stond hier de Valeriuskliniek ...


Het aanzien van het Valeriusplein (Amsterdam Zuid) is ingrijpend veranderd door de sloop van de welbekende Valeriuskliniek (1910), misschien ook wel aangrijpend. Een markante plek van de Amsterdamse psychiatrie is nu leeg en wordt opgevuld met een appartementencomplex  van hoogwaardig niveau.


"Valerius, a new perspective on luxury living" geeft in het kort aan, wat er nu gebouwd gaat worden. Royale appartementen met een oppervlak van 175 tot 450m² en onder meer health and care services voor de leeftijdsgroep van 55 jaar en ouder. De zorg voor de medemens is blijven bestaan.


Vlak naast het nieuw te bouwen appartementencomplex bevindt zich nog steeds een "historisch" laboratoriumgebouw (1917- De Lairessestraat) van de Vrije Universiteit. Het gebouw heeft allang een andere bestemming. Op het Valeriusplein 11 en in het voormalig laboratorium bevindt zich een vestiging van de DC Klinieken met de naam DC Lairesse. Ook hier zorg voor de medemens.

Overigens is op de Amstelveenseweg 589 De Nieuwe Valerius gevestigd.

zaterdag 6 april 2019

Bomenslagveld Overtoomse Veld, Amsterdam Nw. West


Langs de metro- en spoorbaan op de Westelijke Ringdijk loopt van af de Postjesweg een voetpad richting Jan van Galenstaat, in feite parallel aan de Jan Tooropstraat. Het was een zgn. lommerrijk pad. Hier heeft een totale kaalslag plaatsgevonden.


Het is de aanblik van een massale bomenslachting. Sommige voorbijgangers kijken verbijsterd door de hekken (het terrein is aan alle zijden hermetisch afgesloten).


Vanaf de metrohalte ziet alles er netjes opgestapeld uit!