copyright: johnbosensell@gmail.com -beeld/tekst onder voorwaarden te gebruiken-

donderdag 28 september 2017

Vredesteken Amsterdam-Osdorp nog steeds actueel


In de Hoekenesgracht, vlakbij de brug van Tussenmeer, staat het monument Vredesteken Osdorp.
Het monument, in natuursteen, dateert van december 1986, maar heeft helaas nog niet zijn doel bereikt. Kunstenaar Heppe de Moor gaf het monument de uitspraak mee: Een spiegeling van de samenleving zonder oorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt voor het monument te adopteren.

zaterdag 23 september 2017

Staalmanbuurt na vernieuwing beresterk


Op het Staalmanplein staat een 10 meter hoge beer. De gehele omgeving van de Staalmanbuurt is uitgebreid vernieuwd. De beer aan de rand van het Staalmanpark is daar eigenlijk het symbool van. De buurt is na de vernieuwing weer "sterk" te voorschijn gekomen. De constructie van het "monument" bestaat uit staaldraad met spuitbeton. Kunstenaar Florentijn Hofman heeft het ontwerp gemaakt. Abraham Staalman was de oprichter van de woningbouwvereniging Het Westen. De vernieuwing (renovatie en sloop/nieuwbouw) van de Staalmanbuurt is verricht door woningbouwvereniging De Alliantie.

dinsdag 19 september 2017

De morgenster was eens een ... in de vroege ochtend


Vroeger was een morgenster een bekend figuur in de buurt. In de vroege ochtend, voordat de vuilniswagen kwam, fietste hij met zijn (bak)fiets langs het grove huisvuil, dat de avond tevoren of in de vroege ochtend buiten was gezet, vaak bij een lantaarnpal of een boom of gewoon langs de stoeprand. Wat van zijn gading was, werd meegenomen (eigenlijk verboden). Ondergrondse containers en inzamelpunten hebben het straatbeeld veranderd. Soms staat er bij een verbouwing een container voor de deur, waarin buurtbewoners stiekem afval dumpen en komt er nog weleens een "mannetje" snuffelen, meestal met een busje. Het overig grof vuil is meestal niet meer interessant om nog iets van te gebruiken en wordt door de reinigingsdienst opgehaald. Dit monument (de "buit" van de morgenster) staat bij de werf Rayon Zuid aan de Admiraal Helfrichstraat. Het is gemaakt van aluminium en verschillende steensoorten door Arjen Lancel en heeft als naam De Morgenster.

dinsdag 12 september 2017

Het orgel van de Grote of Sint-Bavokerk, Haarlem


Zonder overdrijving kan gezegd worden dat het (hoofd)orgel van de Grote of Sint-Bavokerk, Haarlem, wereld beroemd is. Het orgel is door Christian Müller tussen 1735 en 1738 gebouwd en was in die tijd het grootste ter wereld. Niet alleen kerkgangers of bezoekers van orgelconcerten, maar ook dagjesmensen en buitenlandse toeristen zijn vol bewondering over de kwaliteiten van het orgel. Vaak worden tentoonstellingen in de kerk georganiseerd (recentelijk Waterbazen/Rijks-waterstaat) en dan zorgt het orgel zo af en toe voor muzikale omlijsting. Het transeptorgel is in 1097 geplaatst.

zaterdag 9 september 2017

Begraafplaats Vredenhof: Kastanjemineermot in opmars


De "vernielzucht" van de kastanjemineermot (Cameraria orhidella) is op begraafplaats Vredenhof, Haarlemmerweg, Amsterdam West al een hele tijd aan de gang. De mineermot is een kleine nachtvlinder, waarvan de rups gangen vreet in de bladeren (mijngangen). Het gevolg is: de bladeren van de kastanje (de mot zit alleen in deze bomen) worden bruin en sterven uiteindelijk af. In de loop van de tijd neemt ook de conditie van de boom af en wordt deze kwetsbaarder voor ziekten. Wat vooral opvalt, is dat in de (na)zomer de boom al helemaal bruin is te midden van de andere bomen, die er nu fris, groen uitzien. De begraafplaats telt een fors aantal kastanjebomen.

dinsdag 5 september 2017

Nannostraat, Kolenkitbuurt, Amsterdam, is nu in topvorm


De Nannostraat, Middengebied Kolenkit, Bos en Lommer, Amsterdam West is in een hele nieuwe "jas" gestoken. De oorspronkelijke opzet: 2 bouwstroken, is gehandhaafd, maar de kopse kant aan de Bos en Lommerweg is afgesloten. Dit geldt ook voor de zijden aan de Leeuwendalers-weg.
Eigenlijk een traditioneel gesloten blok in tegenstelling tot de vormgeving, strokenbouw, zoals vastgelegd in het AUP. Het front aan de Bos en Lommerweg is mooi vormgeven.